Over ons

Kunstcentrum De Ploeg

Denk je aan het landschap van Noord-Groningen, dan zie je de expressieve schilderijen van kunstkring De Ploeg voor je: akkers, boerderijen, kerken, het Reitdiep en het wad, vastgelegd in felle kleuren en krachtige penseelstreken.

Kunstcentrum De Ploeg laat een breed publiek genieten van deze beeldtaal en draagt de vernieuwingsgeest van de kunstenaars van De Ploeg uit, voornamelijk uit de periode 1918–1950. Het centrum vertelt het verhaal van De Ploeg als inspiratiebron voor de culturele ontwikkeling in Groningen. Met tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van beeldende kunst, muziek, theater, literatuur en landschap verbinden we het verleden met de wereld van nu. 

We werken programmatisch en projectmatig samen met regionale partners. Waarbij ons aanbod aansluit bij de tijdgeest en toegankelijk is voor een breed publiek. Zo is Kunstcentrum De Ploeg een bruisende plek die bijdraagt aan de leefbaarheid en vitaliteit van de regio.

Sint Jozefschool 

Kunstcentrum De Ploeg is gevestigd in een monumentaal pand uit 1873, ontworpen door Alfred Tepe in neogotische stijl. Oorspronkelijk gebouwd als parochiehuis, deed het later dienst als de katholieke Sint Jozefschool.

Na de sluiting van de school rond de jaren 70-80 stond het gebouw lange tijd leeg, tot het in 1989 werd gekocht door een kunstenares die het gebruikte als woning en atelier. In de jaren daarna raakte het in verval.

Sinds 2020 is het pand eigendom van Stichting Herstel Erfgoed De Marne, met als doel het te restaureren en een nieuwe bestemming te geven.Voor dit laatste doel werd Kunstcentrum De Ploeg gekozen, die in juli 2025 haar deuren hier opende.

De Ploeg

Op 5 juni 1918 werd de kunstenaarsvereniging De Ploeg opgericht, met als doel de kunstwereld in Groningen ‘om te ploegen’. De braakliggende artistieke grond moest worden omgevormd tot een vruchtbare bodem voor creativiteit.

De kunstenaars trokken het Groninger landschap in om het licht, de lucht en de ruimte vast te leggen. Tegelijk keerden ze terug naar de stad, waar ze het bruisende leven op doek weergaven. Ze portretteerden elkaar en experimenteerden met nieuwe materialen en technieken.

Ze lieten zich inspireren door het werk van Vincent van Gogh, de Bergense School, het Duitse expressionisme en het opkomende constructivisme. Daarnaast wisselden ze onderling ideeën uit en vormden ze een bron van inspiratie voor elkaar. Door de uiteenlopende stijlen van de leden is het oeuvre van De Ploeg bijzonder gevarieerd.

Meer weten? Lees hier verder over de kunstenaars van De Ploeg.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tentoonstellingen en actviteiten.

Aanmelden